Frits Vrijlandt

Frits Vrijlandt

Expeditieklimmer en interim-manager Frits Vrijlandt beklom wereldwijd tientallen ijzige toppen. Inmiddels behoort hij tot de zeer selecte groep alpinisten die de Seven Summits heeft bedwongen, de hoogste top van elk van de zeven continenten. Ook stond hij op het dak van de wereld, de 8850 meter hoge Mount Everest: op 17 mei 2000 om 11.23 uur bereikte hij als eerste Nederlander de top via de moeilijke Noordkant.

Van 13 juni tot 18 augustus 2006 was Frits op expeditie naar de Hidden Peak (8068m) en de Gasherbrum II (8035m) in het Pakistaanse deel van de Karakoram.

Bekijk hier de video van de beklimming.

Op 22 juli om 12.30 uur lokale tijd stonden Frits Vrijlandt en Court Haegens op de top van Gasherbrum 2 (8035 meter). Na wat rustdagen in Basiskamp begonnen ze op 29 juli aan hun beklimming van de Hidden Peak (Gasherbrum 1, 8068 m).

Kijk voor een verslag in Frits' dagboek.

Vanaf zijn vroegste jeugd trekken de bergen Vrijlandt aan: als driejarige stond hij al op ski's in de Zwitserse Alpen, gevolgd door vele mooie bergwandelingen.  Sinds het eind van de jaren tachtig beklimt hij talrijke Alpentoppen, waaronder de Mont Blanc. In 1991 beproeft hij zijn klimmersgeluk voor het eerst buiten de Alpen met een succesvolle skibeklimming van het dak van Europa, de 5633 meter hoge Elbrus in de Kaukasus. In de jaren daarop bedwingt hij de Aconcagua (6960 meter) en de Kilimanjaro. Hij beklimt de ijskoude Mount McKinley (6194 meter) en de Carstensz Piramide in de jungle van Papoea, ooit de hoogste top van het Koninkrijk der Nederlanden, tegenwoordig hermetisch afgesloten. Poolervaring doet hij op tijdens zijn beklimming van de hoogste berg van Antarctica, de Mount Vinson. In de Karakoram en de Himalaya bedwingt hij de hoogste toppen, waaronder Mount Everest, Ama Dablam, Kangchenjunga en Broad Peak. Het merendeel van deze expedities organiseerde en leidde Frits Vrijlandt zelf.

Amsterdam, 29 april 2004

In 2004 ontving Vrijlandt een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Cohen van Amsterdam reikte hem de onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit voor zijn wereldwijde alpiene klimprestaties en voor integere manier waarop hij de bergsport beoefent en verspreidt.

Frits Vrijlandt (1967) studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Hij vervulde zijn dienstplicht als officier bij de Koninklijke Luchtmacht en was daarna werkzaam als architect en als manager in de telecommunicatiesector. In 1998 maakte hij de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Sindsdien vervulde hij als interim-manager opdrachten bij grote telecombedrijven, in de vastgoedsector, de gezondheidszorg en het waterbeheer.

Frits Vrijlandt werkt al jaren samen met de volgende partners:

Millet | Suunto | Demmeniesport | Julbo | Mylenses.nl | Primus
Care Plus | de Reisdokter | Trekking-Mahlzeiten
Van der Leeuw optiek | Katadyn